Kattintson a letöltött fájlra, majd pedig a futtatás gombra a felugró ablakban
 
Sziasztok!

A mai írásomban arról olvashattok mi az, amit célszerű szem előtt tartanotok laptop vásárlás során legyen az használt vagy új.

Az első dolog, amit fontos átgondolni, hogy mire szeretnénk használni laptopunkat. Irodai munkára, facebookozni, youtube-ot hallgatni, filmet nézni elég egy dedikált videokártya nélküli gép is, manapság az új szériás Intel és AMD processzoros gépek is olyan integrált videó vezérlőt tartalmaznak, amelyek gond nélkül boldogulnak a fent említett feladatokkal.

Ha grafikai munkákra, 3D modellezésre, tervezőprogramok használatára keresünk laptopot, akkor mindenképp olyat válasszunk, ami már dedikált kártyás. Az Nvidia Quadro M, illetve az AMD FirePro M szériái kifejezetten ezekhez a felhasználási területekhez készültek.

Amennyiben játszani szeretnénk akkor az Nvidia GTX M vagy az AMD Radeon R7 vagy R9 M feilratot keressük a gépen.

A gép gyorsaságát nagyban meghatározó tényező a processzor, illetve ennek sebessége, magjainak száma, gyorsító tárának mérete. Irodai felhasználásra elegendő egy I3-as vagy egy gyengébb I5-el szerelt példány is. A konkurenciánál (AMD) az A4-es vagy A6-os típusokat keressük. Játékra, grafikai munkákra, tervezésre a cikk írásának pillanatában az intel I7-es szériája a legjobb választás. Később, az év második felében fog megjelenni az AMD új architektúrájára épülő, laptopokba és egyéb mobil eszközökbe szánt processzor családja a RYZEN, ezen egységek, már megjelent asztali verzióin végzett tesztjei alapján kijelenthető, hogy felveszik a versenyt az Intel Core I5 és I7-es szériáival, teszik ezt úgy, hogy kevésbé kell a pénztárcánkba nyúlnunk értük.

A RAM mennyiségét tekintve mindenképp 4, de inkább 8 Gb-al szerelt modelleket keressünk.

Fontos egy gondolat erejéig kitérnem az elsődleges adattárolókra. A gyártók szeretnek spórolni a költségeken, hogy eladási áraikat alacsonyan tarthassák. Ez abban nyilvánul meg, hogy laptopjaikat SSD nélkül árulják. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy HDD-vel szerelt gépek esetén ez a komponens a legszűkebb keresztmetszet adatátvitel szempontjából, magyarra lefordítva ez annyit tesz, hogy hiába választunk olyan gépet, amiben erős processzor, sok memória és jó videó kártya van. Mindez semmit nem ér, ha elsődleges merevlemezünk (ahonnan az operációs rendszer fut) képtelen tartani a lépést a már említett összetevőkkel. A végeredmény egy kiábrándító, lassú laptop lesz. Ezt elkerülendő, mindenképp olyan masinát válasszunk, ami legalább 120 Gb-os SSD-vel, illetve egy nagyobb kapacitású, az adataink tárolására alkalmas HDD-vel van felvértezve.


 bgszerviz.hu - 2019.04.08.