Kattintson a letöltött fájlra, majd pedig a futtatás gombra a felugró ablakban
 


Újabban egyre többen keresnek meg folyadékkáros laptopokkal, ezért úgy döntöttem jó cikk kerekedhet a témából. A laptopoknak két nagy ellensége van. Az egyik a por. Évek alatt olyan réteg alakulhat ki a hűtőrendszer lamellázott részein, illetve a gép szellőzőnyílásain ami részben vagy teljesen képes elállni a gépből távozandó forró levegő útját, ezáltal gépünk lassan, de biztosan túlmelegszik, majd idővel teljesen tönkremegy. (Ezt leginkább a nagy hőingadozás okozza, aminek hatására a BGA-zott alkatrészek, mint pl. processzor és GPU /videókártya/ forrasztásai elrepednek, ezáltal működésképtelenné válik az egész gép.)

Folyadékkárról általánosságban
Folyadékkárról általánosságban

A porral szemben a folyadék azonnal képes a túlvilágra küldeni szeretett masinánkat. A forgatókönyv általában mindig ugyanaz, véletlenül leöntötte a gyermek vagy valamelyik cimbora egy buli alkalmával. A gép számára teljesen mindegy, hogy víz, sör, bor, kóla, kávé vagy bármi más kerül bele. A végeredmény ugyanaz. A folyadék megkezdi útját a billentyűzeten vagy touchpadon keresztül az alaplap felé. Mennyiségtől függően, több kimenetel lehetséges, Elképzelhető, hogy csak a billentyűzet károsodik (Ennek tökéletes példája az amikor a folyadékkár után néhány billentyű elkezd rakoncátlankodni vagy még rosszabb esetben egész sorok, oszlopok válnak működésképtelenné. Ebben az esetben meg lehet úszni a balhét egy billentyűzet cserével.)
A rosszabbik helyzet az amikor a folyadék eléri az alaplapot. Ha bekapcsolt állapotban van a gépünk, azaz áram alatt van, elkezdődik az elektrolízis folyamata. Ekkor a nyomtatott áramkörök zárlatot kapnak és azonnal képesek tönkretenni a főbb részegységeket.
Utólag kideríteni, hogy mit zárt rövidre a lötyi szinte lehetetlen, az ilyen esetek vége néha alaplapcsere általában új laptop vásárlása.

A legjobb védekezés ez ellen továbbra is a megelőzés, ne tartsunk a gép közelében teli poharat. Ha már megtörtént a baj, akkor legelső lépésként azonnal kapcsoljuk ki a gépet majd távolítsuk el a töltőt, illetve az akkumulátort, ezzel sokszorosára nő a laptop túlélésének az esélye, mivel az elektrolízis nem veszi kezdetét. A gépben még ekkor is található némi kóbor áram, ezt a bekapcsoló gomb hosszanti megnyomásával tudod kisütni.
Beépített akkus gépeknél egy kicsit árnyaltabb a helyzet, őket azonnal szét kellene szedni és az akkumulátor csatlakozóját lekötni az alaplapról, amennyiben ez nem történik meg sajnos keresztet vethetünk laptopunkra.

Folyadékkárról általánosságban
Folyadékkárról általánosságban

Összefoglalva a cikk tartalmát, folyadékkár esetén:
- Azonnal kapcsold ki a gépet és távolítsd el az akkumulátort, töltőt.
- Fél percig tartsd nyomva a bekapcsoló gombot.
- Ne próbáld otthon megszárítani, keress meg egy szervizt, teljes körű tisztításra van szükség.


 bgszerviz.hu - 2019.09.09.