Kattintson a letöltött fájlra, majd pedig a futtatás gombra a felugró ablakban
 
Sziasztok!

Ma egy kicsit a laptopok világában fogunk elmerülni, illetve azok szerelésében, alapos takarításában szeretnék néhány tippet adni. Ebben a cikkben csak nagy vonalakban fogom egy laptop szétszedését leírni, inkább a hasznos tippekre, trükkökre koncentrálunk.

A folyamat során esetlegesen keletkezett károkért nem tudom vállalni a felelősséget, ám ha bárhol elakadsz vagy kérdésed lenne, fordulj hozzám bizalommal e-mailben!

Kezdjük a szükséges eszközök bemutatásával.

Laptop szerviz, takarítás
Laptop szerviz, takarítás

Csavarhúzókészlet: Én egy 30 részes készletet használok, ebben benne vannak azok a fejek, amikre szükség lehet. A gépek nagy részéhez elég egy PH0-ás vagy PH-1es csillagcsavarhúzó is, de vannak kivételek (Pl. bizonyos HP laptopknál Torx csavarokat használnak az alsó burkolat rögzítéséhez, ilyen esetekben jön kapóra a már emlegetett készlet). Ezek mellett nem árt felkészülni egy műszerész csavarhúzó szettel sem, másként a kisebb csavarokkal nem fogunk boldogulni.

Gitárpengetők: Akkor jönnek jól, amikor szét kell pattintani az alsó és felső burkolatot illetve oldani kell a billentyűzetet rögzítő reteszeket, 5 különböző vastagságú pengetőt használok. A legvékonyabb 0,5 mm-es a legvastagabb 1,2 mm.

Hővezető anyagok: Itt a kulcsszó a hővezető képesség. Ahogy láttam mindenki más márkára esküszik, a követendő szabály az, hogy legalább 8 W/mK (Watt/méter Kelvin) hővezető képességű pasztát illetve padokat használj. Ezek nagyjából megegyeznek a gyári minőséggel, ha ennél gyengébb paszta vagy hűtőpad kerül fel, annak nem lesznek jó következményei (A gyenge hővezetés miatt hosszú távon inkább ártunk, mintsem profitálnánk). Célszerű elkerülni a Kínából rendelt olcsó hűtőpadokat illetve a fehér színű, tubusonként 500 Ft-ba kerülő pasztát. A minőségnek bizony itt is ára van, amit nem szabad megspórolni, különben kedvenc laptopunk láthatja ennek kárát.

A fent említett eszközök birtokában már nyugodtan neki lehet állni egy átlagos laptop szerelésének. Átlagos alatt a nem gamer gépeket értem (Ott bizony előfordulhat, hogy vastagabb hűtőpadokkal is fogunk találkozni, mint amivel rendelkezünk).

A laptopok nagy részénél egyszerű sémát követnek a gyártók, szétszedésük nem túl bonyolult. Keressünk egy kisebb törölközőt vagy puha felületet, hogy ne karcoljuk meg a műanyag borításokat munka közben. Kezdjük az akkumulátor, szerelőfedelek, RAM-ok, Merevlemez, DVD-meghajtó és az alsó csavarok eltávolításával. Célszerű a kihajtott csavarokat úgynevezett „térképben” elhelyezni.

Laptop szerviz, takarítás
Laptop szerviz, takarítás

A fenti képen egy Acer laptop alsó burkolati csavarjai láthatóak, egymáshoz viszonyított helyzetük és távolságuk alapján egyértelmű, melyik csavar hova fog visszamenni. Minden egyes rétegnél, ahol csavarokkal van dolgunk, ajánlott a fent említett módszert használni. Így elkerülhető, hogy rossz helyre kerüljön bármi. Ez különösen eltérő hosszúságú, átmérőjű és menetemelkedésű csavaroknál nagyon fontos!

Következő lépésben szedjük ki a billentyűzetet a pengetők segítségével illetve oldjuk a bill. szalagkábel csatlakozását. A bill. alatt található csavarokat hajtsuk ki és a már fent említett térképes módszerrel helyezzük el a gép mellett. Kitérnék a szalagkábelek rögzítésére illetve oldására egy gondolat erejéig. Általában két féle csatlakozóval lehet találkozni, ezeket a következő képen láthatod.

Laptop szerviz, takarítás
Laptop szerviz, takarítás

A bal oldali verziónál felfelé nyílik a rögzítő fül, utána szabadon ki lehet húzni a kábelt a csatiból. Jobbra pedig mindkét oldalon egyszerre kell a csatlakozó síkjában, de vele ellentétes irányban oldani a rögzítést. Nem célszerű felcserélni a kettőt, mert könnyen el lehet törni ezeket a műanyagokat és nagy szívás utána megoldani a megfelelő fixálást (vagy rosszabb esetben a komplett csatlakozó cseréjét).

Ha fenti lépésekkel megvagyunk, haladhatunk tovább. Szintén a pengetők segítségével válasszuk külön az alsó és felső burkolatot, ha találkozol még szalagkábelekkel, akkor az előző bekezdésben leírtak szerint járj el a csatlakozók oldásakor. Figyelj arra, hogy a műanyag rögzítő füleket lehetőleg ne törd el. Sajnos a műanyag egy idő után elöregedik, így veszít a rugalmasságából, emiatt előfordulhat, hogy óhatatlanul is eltörnek a már említett fülek. Ebben az esetben sincs túl nagy baj, a rögzítő csavaroknak hála ugyanúgy összeszerelhető lesz a gép és semmi sem fog látszani kívülről.

Laptop szerviz, takarítás
Laptop szerviz, takarítás

Ezek után már előttünk lesz az alaplap, általában itt is van pár rögzítőcsavar, távolítsuk el ezeket is és szedjük ki az alaplapot a helyéről.

Utolsó lépésként hajtsuk ki a hűtőrendszert rögzítő csavarokat. Távolítsuk el a régi hűtőpadokat illetve a processzor magjáról a hűtőpasztát. Utóbbi művelethez ajánlott beszerezni valamilyen elektronikai mosófolyadékot (megteszi benzin vagy alkohol is). Mártsuk bele a fültisztító pálcikát a folyadékba és tisztítsuk meg a hűtőborda fém felületeit is. Ajánlott a hűtőrendszert átmosni vízzel, természetesen mosás után szárítsuk meg, mielőtt elkezdenénk az összeszerelést. Eztán nem maradt más dolgunk, helyezzük fel a hűtőpado(ka)t és kenjük el a pasztát a processzormag felületén, ahogy az alábbi képen is látható.

Laptop szerviz, takarítás
Laptop szerviz, takarítás

Összeszereléskor kövessük ugyanezeket a lépéseket, fordított sorrendben. Rögzítsük a hűtőbordát, helyezzük vissza az alaplapot, kössük vissza a csatlakozókat és rétegről-rétegre csavarozzunk vissza mindent.


 bgszerviz.hu - 2019.04.09.