Kattintson a letöltött fájlra, majd pedig a futtatás gombra a felugró ablakban
 
Sziasztok! Számtalan összehasonlítás készült már ebben a műfajban. Ezért inkább arról az oldalról közelíteném meg a kérdést, hogy mi az, amit nem feltétlenül mondanak el az eladók laptop vagy számítógép vásárlásakor ebben a témában.

Aki kicsit jártas az informatika világában az tudja jól, hogy az SSD fejlettebb, újabb technológia, ezért lényegesen gyorsabb is elődjénél, a HDD-nél. De mi ennek az oka és miért fontos ez számodra?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, az említett tárolók működési elvét kell megvizsgáljuk.
A HDD (Hard Disk Drive), nevezhetjük forgórészes merevlemeznek is mágneses elven tárolja az adatokat, felépítését tekintve áll mágneses lemezekből, amik egymás alatt helyezkednek el térben egy közös tengelyen. Áll egy író-olvasó fejből, ami az imént említett lemezekre írja az adatainkat. (bináris elven tárolja az infót, nullák és egyesek formájában, mindezt csigavonalban). Továbbá áll motorokból, amik mozgatják ezeket az alkatrészeket. Működés közben a lemezek forognak (legalább 5400/perc fordulaton) a fej pedig nagyon közel (mikronokra, ami 1 mm ezred részének felel meg) írja és olvassa adatainkat. Innen már könnyű belátni, hogy egy hirtelen ütés, rázkódás következtében mi fog történni. Rosszabb esetben a fej belekarcol a lemez felületébe, aminek eredményeként úgynevezett bad sectorok keletkeznek. Ha ezek a hibás szektorok pont ott helyezkednek el, ahol számunka fontos adatok vannak, akkor jó eséllyel búcsút inthetünk az adott fájlnak. A lényegi következtetés, ami levonható: Laptopunk hiába mobil eszköz, ha HDD-vel van szerelve figyeljünk mozgatásakor, lehetőleg kerüljük a hirtelen mozdulatokat, ne ejtsük le.

HDD VS. SSD
HDD VS. SSD

Az SSD (Solid State Disk) nem tartalmaz mozgó alkatrészt, felépítését tekintve chipekből áll, amik egy NYÁK-on (Nyomtatott Áramkör) helyezkednek el. A chipek nagy része magát az adatokat tárolja, míg a vezérlő chip azt dönti el, hogy melyik bit melyik chipben található cellába kerüljön. Leegyszerűsítve a dolgokat tekintsük úgy, mint egy pendriveot ami formában és csatlakozási felületben megegyezik a HDD-vel. Nagy előnye pont a felépítéséből fakad, sokkal jobban tűri a rázkódást, nem kell amiatt aggódnunk, hogy hibás szektorok keletkeznek, nem úgy, mint a már korábban említett társánál, a HDD-nél. Arról nem is beszélve, hogy lényegesen gyorsabb elődjénél. Negatívumként egyértelműen az ára az amit ki lehet emelni.

HDD VS. SSD
HDD VS. SSD

Jogosan merül fel a kérdés, mi van akkor, ha meghibásodik valamelyik tároló chip vagy még rosszabb esetben a vezérlő? Ebben az esetben nagy kiadás elé nézünk, ugyanis memória chipből csak adatmentő specialista képes kinyerni adatainkat. Ők azok, akik hat számjegyű összeg alatt nem nagyon dolgoznak. Itt jön képbe a rendszeres adatmentés fontossága. Ezt lehetőleg egy külső HDD-re végezzük, hetente, két hetente vagy havonta. Fontos még kiemelnem, hogy azt a merevlemezt, amit mentésre használunk, ne használjunk más célra.


 bgszerviz.hu - 2019.09.09.