Kattintson a letöltött fájlra, majd pedig a futtatás gombra a felugró ablakban
 
X79 HEDT PC asztali konfiguráció összeállítása

Sziasztok!

A mai cikkben egy X79-es alaplapra épülő HEDT (High End Desktop) asztali konfiguráció összeállításáról olvashattok.

Ezt a gépet egy régi barátomnak készítettem, azzal keresett meg, hogy szeretne egy időtálló alapot a későbbi fejlesztések számára ami árban elérhető (300e Ft) és jó pár évig (5-8) nem kell hozzányúlni az alaplap+processzor párosához. A konkrét kérés így hangzott, "Az összes új játék menjen maxon!"

Így esett a választásunk a Gigabyte X79-UP4-es lapjára. Hardveraprón, használtan sikerült is találni egy példányt amihez +20e forintért egy Intel Xeon E5-2670-es processzort is kínált az eladó. Átgondolva azt, hogy a Directx12 (Ez az a grafikai leképező ahol a sok CPU magból nagyon jól lehet profitálni) éppen megjelenőben volt, egy sok maggal/szállal (8/16) ellátott processzorral, ami viszonylag lassú maximális órajelen üzemel (3,3 Ghz), illetve 20 Megányi gyorsítótárat tartalmaz hamar beláttuk, hogy nem járhatunk rosszul.

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

Úgy gondoltuk, mivel alap órajelen fogjuk járatni a CPU-t (Ezek a Xeonok csak FSB emeléssel húzhatóak, szorzózárasak) elvetettük a vízhűtést és a léghűtés mellett döntöttünk, így jött a képbe a Cooler Master Hyper TX3-as hűtője és egy jól szellőző Zalman ház

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

Az X79-es chipkészletben az az egyik legjobb dolog, hogy 4 csatornás memóriatámogatást ad. Ez pontosan a duplája a még most is leginkább elterjedt dual-channel, azaz két csatornás megoldásnak. Ennek a tényezőnek és a DDR3-2133 Mhz-es CL11-es késleltetésű RAM-oknak köszönhetően a memória írás 48 Gbyte/s, az olvasás pedig 52,5 Gbyte/s.

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

Videókártyának egy Gigabyte R9 390 8 Gb-os példányra esett a választás, mondván ez egy darabig elég lesz, ha úgy van akkor a 8 Gbyte Videómemória akár a 4K-hoz is. Amennyiben ez idővel mégis kevésnek bizonyul elég mellé rakni egy ugyanilyen kártyát és Crossfire-ben hajtani őket.

Tápegységnek egy Thermaltake Paris 650 Wattos moduláris darabot választottunk, ez egyelőre megteszi egy VGA-hoz, ha esetleg jön a második akkor valószínűleg szükség lesz egy nagyobbra.

Tárolóeszközök tekintetében ideiglenesen egy 2,5”-os 750 Gb-os merevelemez tárolja az adatokat, illetve futtatja az operációs rendszert, ezért ennek a korlátait érezni a leginkább. A terv egy RAID0-s tömb két SSD-ből a rendszer számára.

Zárszóként pedig itt hagyok néhány fotót az építésről :)

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC

X79 HEDT PC
X79 HEDT PC


 bgszerviz.hu - 2019.04.08.