Kattintson a letöltött fájlra, majd pedig a futtatás gombra a felugró ablakban
 
Sziasztok!

A mai cikkben arról fogok írni, miként ne váljunk zsarolóvírusok áldozatává. Kezdjük ott, hogy mi is az a zsarolóvírus. A számítógépes kártevők azon fajtáját hívjuk zsarolóvírusnak, ami a gépünkre bejutva letitkosítja személyes adatainkat, csak azokat amik nem reprodukálhatóak (képek, word dokumentumok, excel táblázatok, powerpoint prezentációk és így tovább). A következő indításkor már a megváltozott asztali háttérből tudhatjuk, hogy baj van, ugyanis ott az átlag felhasználó számára értelmezhetetlen angol nyelvű informatikai rövidítésekkel teli szöveg jelenik meg. Itt megemlíteném, hogyha így jártunk, akkor sincs minden veszve. Az alábbi linken megpróbálhatjuk feloldani titkosított állományainkat:

https://www.nomoreransom.org/hu/index.html

Sajnos elég kevés zsarolóvírus ellen nyújt ellenszert a fentebb említett megoldás, így a legjobb védekezés a megelőzés továbbra is.

A Kaspersky készített egy minimális erőforrás igényű, valós időben futó, kifejezetten a zsarolóvírusok ellen védelmet nyújtó programot, amit erről a linkről tölthetünk le:

https://go.kaspersky.com/Anti-ransomware-tool.html

(nyugodtan regisztráljunk a megnyíló űrlapon, utána megjelenik a letöltési link).
Futassuk a letöltött telepítőt, a következő kép fog fogadni bennünket:

Zsarolóvírusok, ellenük való védekezés
Zsarolóvírusok, ellenük való védekezés

Zsarolóvírusok, ellenük való védekezés
Zsarolóvírusok, ellenük való védekezés

A telepítés végeztével hagyjuk a pipát a program futtatásához a „run program….” szövegnél, majd finish gomb.
Innentől nincs más dolgunk, a program önállóan indul minden indításkor, frissíti magát és teszi a dolgát a háttérben. Természetesen továbbra sem ajánlott kérdéses e-mail csatolmányokra kattintani illetve nem árt rendszeresen frissíteni operációs rendszerünket.

Zárszóként megemlíteném a biztonsági mentés fontosságát is, lehetőleg ezt külső merevlemezre tegyük, olyanra amit csak ilyen céllal használunk!


 bgszerviz.hu - 2019.04.09.